Primair onderwijs & kinderopvang

Zindelijkheidsontwikkeling

Je bent op zoek naar informatie over zindelijkheidsontwikkeling en wat je kunt betekenen voor kinderen in de klas/op de groep en hun ouders. De meeste kinderen worden zindelijk voor urine en ontlasting tussen hun tweede en vierde levensjaar. Het helpt wanneer ouders en het kind zich gesteund voelen in de zindelijkheidsontwikkeling door alle belangrijke personen om het kind heen. Als op elke plek waar een kind vaak is dezelfde afspraken en rituelen zijn en dezelfde taal wordt gesproken, is dit erg bevorderlijk voor de zindelijkheidstraining. In de hectiek van de dag is het begrijpelijk dat het een uitdaging is om vorm te geven aan voorwaarden die het kind helpen om zindelijk te worden en te blijven. Aandrang heeft voorrang dat weten we, maar de instructie dan? Laten we samen gaan ontdekken wat werkt en dat met elkaar delen!

Aandrang heeft voorrang!

Marieke werkt op een basisschool in Assen. De kinderen mogen zonder te vragen altijd naar de WC. Is dit goed of is het beter om ze aan te leren dat ze even moeten wachten?

Video afspelen

Attitude van de leerkracht

In de klas kan het erg hectisch zijn. Soms vindt Marieke het lastig om tegelijkertijd om te gaan met een leerling die nog niet zindelijk is. Ambulant hulpverlener Helen Glastra geeft in deze video een paar handige tips.

Video afspelen

Zo makkelijk en ontspannen mogelijk naar de WC

Hoe zorg je ervoor dat kinderen zo prettig mogelijk naar de WC kunnen gaan? Is er een aanpassing in de inrichting mogelijk of zijn er nuttige hulpmiddelen? Rianne vertelt je er alles over.

Video afspelen

..

Hygiene op school

Waar moet je als leerkracht op letten als het gaat om hygiëne en toiletgang op school?

Video afspelen

Eigenwijs do‌orvragen

Als we ouders vragen hoe het  poepen en plassen bij hun kind gaat, krijgen we vaak antwoorden in de trant van: ‘Dat gaat wel goed, is helemaal geen probleem’. Hier ligt een kans. Urotherapeut Annemarie Wilkens vertelt je er meer over.

Video afspelen

'Goed is niet goed genoeg.'

Stroomdiagram

Goede samenwerking rondom het thema zindelijkheid en zindelijksproblematiek is belangrijk. Voor Assen hebben we een stroomdiagram uitgewerkt. Dit helpt jou om te weten welke stappen je als ouder, of als professional, kunt nemen bij vragen rondom dit thema. Woon je in een andere regio, dan kan de route anders lopen. Ons advies is dan: Neem contact op met de jeugdgezondheidszorg in jouw eigen gemeente. Klik op het stroomdiagram om deze te vergroten.

JV = Jeugdverpleegkundige
JMW, VE, YOOP = Dit geldt specifiek voor Assen, andere gemeenten hebben hun eigen ketenpartners