Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Primair onderwijs & kinderopvang

Zindelijkheidsontwikkeling

Je bent op zoek naar informatie over zindelijkheidstraining en de ontwikkeling van kinderen op dit vlak. Je wilt als professional weten wat je kunt betekenen voor kinderen in jouw klas of op jouw groep. Goed dat je onze website gevonden hebt, in de filmpjes op deze pagina kun je veel antwoorden op jouw vragen vinden.

Tip:
download vooral ook de poster met 10 gouden regels voor professionals die je vindt
op de Tips & Tricks pagina.

De meeste kinderen worden zindelijk voor plassen en poepen tussen hun tweede en hun vierde levensjaar. Wanneer ouders thuis met zindelijkheidstraining bezig zijn, helpt het wanneer zij zich gesteund voelen door andere belangrijke mensen om hun kind heen. Als op elke plek waar een kind vaak is dezelfde afspraken en rituelen zijn en dezelfde taal wordt gesproken, helpt dat enorm.

Juf Marieke gebruikt
de plaskettingen in haar lokaal bewust niet meer en vraagt zich af of dat de juiste insteek is.
 

Ze vraagt: “Is het goed om kinderen naar de wc te laten gaan wanneer ze aandrang voelen of leer ik ze juist aan om te wachten?” Kijk en luister mee naar welk advies ambulant begeleider Helen aan Marieke geeft.

Aandrang heeft voorrang!

Marieke werkt op een basisschool in Assen. De kinderen mogen zonder te vragen altijd naar de WC. Is dit goed of is het beter om ze aan te leren dat ze even moeten wachten?

Video afspelen

Attitude van de leerkracht

In de klas kan het erg hectisch zijn. Soms vindt Marieke het lastig om tegelijkertijd om te gaan met een leerling die nog niet zindelijk is. Ambulant hulpverlener Helen Glastra geeft in deze video een paar handige tips.

Video afspelen

In je klaslokaal zijn
en tegelijk helpen bij de toiletten, hoe doe je dat?

 Je kunt als leerkracht niet op twee plekken tegelijk zijn. Wat kun je wel doen om het zindelijkheidsproces van jouw leerlingen te ondersteunen? Vooral samen optrekken met de ouders & opvoeders helpt al enorm, vertelt Helen in dit korte filmpje.

Rianne, jeugdverpleegkundige, geeft in dit filmpje tips over het belang van ontspannen kunnen plassen en poepen. 

Wist je bijvoorbeeld dat zachtjes uitblazen helpt? Of dat zittend plassen voor alle kinderen de meest ontspannen houding is? Kijk en luister naar alle tips. Daarna ga je voortaan vast fluitend plassen.

Zo makkelijk en ontspannen mogelijk naar de WC

Hoe zorg je ervoor dat kinderen zo prettig mogelijk naar de WC kunnen gaan? Is er een aanpassing in de inrichting mogelijk of zijn er nuttige hulpmiddelen? Rianne vertelt je er alles over.

Video afspelen

..

Hygiene op school

Waar moet je als leerkracht op letten als het gaat om hygiëne en toiletgang op school?

Video afspelen

Aandacht hebben voor hygiëne
op het toilet, zeker ook op school of bij de opvang, doet er toe.
 

Een nette wc helpt mee om er ontspannen gebruik van te maken. Het is goed dat kinderen leren dat ze zelf medeverantwoordelijk zijn voor een net toilet: Niks mis met schoon en fris! Helen vertelt erover in dit filmpje.

In de hectiek van de dag is het begrijpelijk dat het soms een uitdaging is vast te houden aan de afspraken en regels rondom zindelijkheidstraining. Toch weten we, op één lijn zitten met elkaar en samen insteken op de voorwaarden om zindelijk te worden helpt het kind.

De leus
“aandrang heeft voorrang” kennen jullie vast dus je weet hoe belangrijk deze is tijdens het proces van zindelijk worden. Daarnaast ontdek je tijdens de zindelijkheidstraining, door in gesprek te blijven met elkaar, wat eveneens goed werkt.

Eigenwijs do‌orvragen

Als we ouders vragen hoe het  poepen en plassen bij hun kind gaat, krijgen we vaak antwoorden in de trant van: ‘Dat gaat wel goed, is helemaal geen probleem’. Hier ligt een kans. Urotherapeut Annemarie Wilkens vertelt je er meer over.

Hoe weet je dat goed ook echt goed is wanneer we met elkaar praten over plas en poep?

Is jouw ‘goed’ hetzelfde als dat van mij? Zitten we op 1 lijn en spreken we dezelfde taal? Eigenwijs doorvragen geeft je een mooie kans om dit bij elkaar te ontdekken. Urotherapeut Annemarie legt uit waarom dat zo belangrijk is.

Video afspelen

'Goed is niet goed genoeg.'

Stroomdiagram

Goede samenwerking rondom het thema zindelijkheid en zindelijksproblematiek is belangrijk. Voor Assen hebben we een stroomdiagram uitgewerkt. Dit helpt jou om te weten welke stappen je als ouder, of als professional, kunt nemen bij vragen rondom dit thema. Woon je in een andere regio, dan kan de route anders lopen. Ons advies is dan: Neem contact op met de jeugdgezondheidszorg in jouw eigen gemeente. Klik op het stroomdiagram om deze te vergroten.

JV = Jeugdverpleegkundige
JMW, VE, YOOP = Dit geldt specifiek voor Assen, andere gemeenten hebben hun eigen ketenpartners