10 gouden regels voor ouders & opvoeders
De poster met de 10 gouden regels rondom zindelijkheid, geeft je een hoop informatie en duidelijke handvatten.
Gezond eten en drinken helpt om gemakkelijk te plassen en poepen. Voldoende vezels houdt de ontlasting soepel, voldoende vocht helpt om een goede plas te maken. Te weinig drinken zorgt voor geconcentreerde plas en een kleine blaas. De blaas raakt geprikkeld en je kind moet veel vaker plassen, met een grotere kans op ongelukjes.
Tips: Volkorenbrood, rauwe worteltjes en paprikareepjes zitten vol vezels. Water is een prima drankje.
Ga je oefenen met je kind om zindelijk te worden? Kies momenten met een goede kans op succes. Vlak na het eten gaan darmen en nieren meteen hard aan het werk. De meeste kans op succes voor plassen en poepen op de wc is ±15 minuten na het eten en drinken. Onthoud: hoe jonger je kind, hoe sneller het voelt dat er aandrang voor poep of plas is.
Tip: Zelf als ouder het voorbeeld geven, door op de wc te gaan zitten als je kind op het potje zit.
Om gemakkelijk te plassen en poepen moeten alle spieren zich goed kunnen ontspannen. Zeker de plas- en poepspieren! Dit zijn je bekkenbodemspieren. Zit je kind met bungelende beentjes op de wc, dan spannen deze spieren zich juist aan en is het lastig om goed leeg te plassen en poepen.
Tips: Een brilverkleiner en een voetenbankje helpen je kind goed rechtop te zitten. De handen in kommetjes op de bovenbenen leggen zorgt voor een prettige plashouding. Boekjes in toiletruimte, fidget toys, iets leuks om naar te kijken, zorgen voor extra ontspanning.
Relax, zindelijk worden is iets dat je leert, net zoals aankleden en fietsen. Leren gaat met vallen en opstaan. Bied vooral troost bij het ‘vallen’ en wees een supporter bij het ‘opstaan’. Voel je frustratie, weet dat dit begrijpelijk is en zorg ook voor jezelf. Wanneer kalm blijven jou lukt, straalt dat af op je kind. Het motto bij zindelijkheidstraining is: nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Tip: Niet bang zijn om tussendoor nog een luierbroekje te gebruiken.
Moedig je kind aan bij het oefenen. Van het dragen van een luier naar plassen en poepen op de wc is een hele grote stap. Maak er meerdere ‘babysteps’ van. Door samen alle kleine stapjes te vieren en je kind te blijven aanmoedigen, maak je de stap naar grote successen vieren gemakkelijker.
Tip: op onze website staan beloningskaarten en een zindelijkheidsdiploma.
Leg de focus op de juiste plaats. Wat je wilt is dat je kind leert luisteren naar de signalen van zijn lichaam. Richt de aandacht dus op deze signalen tijdens de zindelijkheidstraining. Lukt het je kind steeds beter om de seintjes van zijn lichaam te herkennen, dan is er steeds vaker resultaat op het potje of de wc!
Tip: Je kind de handjes op de buik laten leggen en zeg: “1,2,3, moet ik wel of moet ik niet”.
Elke dag minstens een uur bewegen, houdt je darmen actief en dat zorgt voor zachtere poep die er soepel uit kan komen. Een extraatje bij bewegen is: het helpt je om te ontspannen, maar ook om plezier te hebben met elkaar. Win, win, win dus! Samen lol maken, ontspannen naar de wc en soepel poepen.
Tip: ‘Ouderwetse’ spelletjes als pakkertje, verstoppertje en 10 tellen in de rimboe laten je lekker rennen.
Sluit aan bij de ontwikkeling van je kind. We weten wat belangrijke voorwaarden zijn in het proces van zindelijk worden. Het eerste dat kinderen merken is dat ze gepoept en geplast hebben. Stap twee is dat kinderen het merken als ze bezig zijn met poepen en plassen. Daarna volgt stap drie: voelen dat poepen of plassen begint. Ontdekken dat ze het kunnen ophouden volgt dan.
Tip: De taal van opvoeders is heel belangrijk. Plast of poept je kind? Benoem het. Voelt je kind aandrang? Benoem hoe goed het is dat het weet dat er plas of poep aankomt.
Hoe jonger je kind, hoe vlotter het seintje voor poepen en plassen zich aandient wanneer er eten of drinken in de maag komt. Soms al tijdens het eten en drinken: “na een glas, een plas”. Het is dus normaal dat een jong kind onder de maaltijd voelt dat het moet plassen of poepen. Het is belangrijk je kind dan ook te laten gaan. Zo help je om te leren dat je kind voorrang geeft aan aandrang! Tijdens het eten, maar ook tijdens leuke speelmomenten.
Tip: Complimentjes geven bij het voelen van het seintje helpen goed.
Wanneer je ziet dat zindelijk worden bij je kind niet zomaar gaat, heb je wellicht extra ondersteuning nodig. Heb je veel vragen of denk je dat er extra hulp nodig is, trek dan aan de bel.
Tip: Zie hiervoor het stroomschema.