Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ouders & opvoeders

Zindelijk worden is iets dat je moet leren. Leren gaat het gemakkelijkst als je ontspannen bent en lekker in je vel zit. Dit geldt, net zoals voor je kind, ook voor jullie als ouders opvoeders. Voor jezelf zorgen tijdens het proces van zindelijkheidstraining is daarom heel belangrijk. Wanneer jij ontspannen bent, lukt het jouw kind ook beter om te ontspannen.

Laten we samen gaan ontdekken wat werkt voor jou en je kind! Om je te helpen bij de zindelijkheidstraining van je kind klik op onderstaande knop voor onze beloningskaarten en het zindelijkheidsdiploma.

Tijdens het eten naar de wc,
is dat een goed idee?

Ook al voelt het voor jou als opvoeder misschien anders, het is inderdaad een goed idee. Waarom, vraag je je af? Het seintje “Ik moet plassen” of “Ik moet poepen”, komt bij jonge kinderen al heel snel na het eten & drinken. En dan moeten ze ook echt! In dit filmpje wordt dat heel helder uitgelegd.

Aandrang tijdens het eten

Samuel (4 jaar oud) moet tijdens het eten altijd naar het toilet. Hoe dit kan en wat Monica als moeder kan doen om dit voor te zijn vertelt onze professional Annemarie in deze video.
Video afspelen over Aandrang tijdens het eten

'Hoe jonger je bent, hoe sneller de reflex komt tijdens de maaltijd.'

Af en toe e‌en ongelukje

Boris wordt bijna 4 jaar en gaat binnenkort naar de basisschool. Soms heeft hij nog wel een ongelukje. Jeugdverpleegkundige Rianne vertelt in deze video wat Maarten het beste kan doen om Boris te begeleiden naar zindelijkheid.

Video afspelen over Af en toe een ongelukje

'Bij het zindelijk worden is het belangrijk dat je ontspannen bent.'

Zindelijk naar de basisschool, maar een ongelukje dan?

Het allerbelangrijkst is een ontspannen zindelijkheidstraining; jij relaxt, je kind relaxt. Probeer ook bij een ongelukje ontspannen te blijven, dat hoort er gewoon bij in het begin. Dat geldt ook voor naar het toilet gaan met je kind en ontdekken dat er niets komt. Je kind is aan het leren. Het complimentje voor naar de wc gaan, kun je dus prima geven. Bekijk het filmpje hiernaast waarin een vader hierover een vraag stelt.

Belangrijke voorwaarden die het proces van zindelijk worden makkelijker maken, zowel voor jou als voor je kind, vind je op deze website. Bekijk onze informatieve filmpjes en download de poster met 10 gouden regels voor ouders van de Tips & Tricks pagina.

Kinderen in ons land zijn steeds later zindelijk, gemiddeld wel 7-8 maanden later dan 30 jaar geleden. 

Waar komt dat door en hoe werkt het proces van zindelijk worden eigenlijk? De vader in het filmpje vraagt zich af of een kind van 1 al zindelijk kan worden. Kijk en luister naar wat kinderarts Michel van Vliet vertelt over gezond plassen en poepen.

Hoe werkt zindelijk worden eigenlijk?

Het schijnt dat kinderen in Afrika al zindelijk zijn als ze 1 jaar oud zijn. Hoe kan het dan dat het in ons deel van de wereld steeds langer duurt voordat kinderen zindelijk worden? Om dit te begrijpen is het belangrijk dat we de basis kennen. Kinderarts Michel legt het uit in deze video.
Video afspelen

'Begin niet te vroeg, maar ook absoluut niet te laat.'

Wat is de juiste toilethouding?

Monica vraagt zich af wat voor haar zoontje de beste toilethouding is. Rianne geeft in deze video meerdere tips om goed op het toilet te zitten en de houding van je kind te verbeteren.
Video afspelen

'Door je kind te laten fluiten of blazen zorg je ervoor dat je kind meer ontspannen is.'

Met bungelende beentjes op de wc? De experts zeggen: nee! 

De juiste houding is echt van belang bij ontspannen plassen en poepen op de wc. Jeugdverpleegkundige Rianne Huberts geeft je simpele en bruikbare tips in dit filmpje.

We weten dat zindelijk
worden met vallen en opstaan gaat, dat hoort bij het proces.

Soms moet je echter wél aan de bel trekken bij zindelijkheidsproblematiek. Annemieke Bams, kinderarts in het WZA, deelt 9 redenen met je in dit filmpje.

Wan‌ne‌er zoek je hulp?

Wanneer is het belangrijk om aan de bel te trekken bij zindelijkheidsproblematiek? Kinderarts Annemieke vertelt er in deze video meer over.

Video afspelen

'Zoek hulp als je kind na de 4e verjaardag nog regelmatig poep ongelukjes heeft.'

Toe aan zindelijkheidstraining?

Samuel komt steeds vaker met vragen over het toilet. Hoe weet Monica of hij toe is aan zindelijkheidstraining? Kinderarts Annemieke geeft in deze video antwoord op die vraag.
Video afspelen

'Rond de 2 - 3 jaar zul je zien dat het kind dat potje of het toilet interessant gaat vinden.'

Veel ouders & opvoeders vragen zich af wanneer het tijd is om te starten met zindelijkheidstraining. 

Stevig kunnen zitten is belangrijk net als zelfstandig naar het potje of toilet kunnen lopen. Ook imiteren van anderen in het gezin speelt een rol. Kijk dit filmpje voor alle tips die Annemieke voor je heeft.

Als ouder wil je dat zindelijk worden je kind zo gemakkelijk mogelijk af gaat. 

Zindelijkheidstraining is iets dat consequent gedrag en geduld vraagt van jou. Om je kind goed te kunnen begeleiden bij de zindelijkheidstraining is het van belang dat jij ontspannen bent. Dat helpt enorm om je kind ook ontspannen te laten zijn. Hoe dat precies zit legt Michel jullie in het volgende filmpje uit. 

Stress en zindelijkheid?

Video afspelen

..

Hygiene aanleren rondom zindelijkheid

Wat moet je weten als het gaat om hygiëne rondom zindelijkheid en waar moet je allemaal om denken?

Video afspelen

Een “fris en fruitig”
toilet doet ertoe!

Evenals de alom bekende leus: ”Na het plassen, handen wassen”. Leg vanaf het begin van de zindelijkheidstraining zeker ook de focus op hygiëne. Daarover meer in dit filmpje.

Veel ouders & opvoeders vragen zich af wanneer het tijd is om te starten met zindelijkheidstraining. 

Stevig kunnen zitten is belangrijk net als zelfstandig naar het potje of toilet kunnen lopen. Ook imiteren van anderen in het gezin speelt een rol. Kijk dit filmpje voor alle tips die Annemieke voor je heeft.

Praatjesmakers

Wat gaat er nu gebeuren? Samen over plas en poep praten.
Video afspelen

Je bent klaar!

Gefeliciteerd, het is gelukt! Jullie kunnen het proces van zindelijk worden van je peuter of kleuter afsluiten met een feestje. Vieren van successen doe je samen, kies iets dat je allebei leuk vindt en sta stil bij het behaalde succes. Vul vooral ook samen het zindelijkheidsdiploma in. Dat krijgt daarna natuurlijk een ereplaatsje in huis.

Tip: Je vindt het zindelijkheidsdiploma, evenals
twee beloningskaarten, via de knop hieronder.