Ouders & opvoeders

Zindelijk worden is iets dat je moet leren. Leren gaat het gemakkelijkst als je ontspannen bent en lekker in je vel zit. Dit geldt, net zoals voor je kind, ook voor jullie als ouders & opvoeders. Zindelijk worden, gaat in kleine stapjes en met vallen en opstaan. Elk moment is een kans op succes voor je kind en voor jou. Als je kind bijvoorbeeld denkt dat hij moet plassen, ook als er niks komt, dan is dit alsnog een fantastisch moment. Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden die het proces van zindelijk worden makkelijker maakt, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Laten we samen gaan ontdekken wat werkt voor jou en je kind!

Om je te helpen bij de zindelijkheidstraining van je kind klik op onderstaande knop.

Aandrang tijdens het eten

Samuel (4 jaar oud) moet tijdens het eten altijd naar het toilet. Hoe dit kan en wat Monica als moeder kan doen om dit voor te zijn vertelt onze professional Annemarie in deze video.
Video afspelen over Aandrang tijdens het eten

'Hoe jonger je bent, hoe sneller de reflex komt tijdens de maaltijd.'

Af en toe e‌en ongelukje

Boris wordt bijna 4 jaar en gaat binnenkort naar de basisschool. Soms heeft hij nog wel een ongelukje. Jeugdverpleegkundige Rianne vertelt in deze video wat Maarten het beste kan doen om Boris te begeleiden naar zindelijkheid.
Video afspelen over Af en toe een ongelukje

'Bij het zindelijk worden is het belangrijk dat je ontspannen bent.'

Zindelijk worden is iets dat je moet leren. Leren gaat het gemakkelijkst als je ontspannen
bent en lekker in je vel zit. Dit geldt, net als voor je kind, ook voor jullie als ouders & opvoeders. Zindelijk worden gaat in kleine stapjes en met vallen en opstaan. Elk moment dat zich aandient is een kans op succes voor je kind en voor jou. Als je kind bijvoorbeeld denkt dat hij moet plassen, ook als er niks komt, dan is dit een toch fantastisch moment. Er is een aantal belangrijke voorwaarden die het proces van zindelijk worden gemakkelijker maakt, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Laten we samen gaan ontdekken wat werkt voor jou en je kind!

Hoe werkt zindelijk worden eigenlijk?

Het schijnt dat kinderen in Afrika al zindelijk zijn als ze 1 jaar oud zijn. Hoe kan het dan dat het in ons deel van de wereld steeds langer duurt voordat kinderen zindelijk worden? Om dit te begrijpen is het belangrijk dat we de basis kennen. Kinderarts Michel legt het uit in deze video.
Video afspelen

'Begin niet te vroeg, maar ook absoluut niet te laat.'

Wat is de juiste toilethouding?

Monica vraagt zich af wat voor haar zoontje de beste toilethouding is. Rianne geeft in deze video meerdere tips om goed op het toilet te zitten en de houding van je kind te verbeteren.
Video afspelen

'Door je kind te laten fluiten of blazen zorg je ervoor dat je kind meer ontspannen is.'

Wan‌ne‌er zoek je hulp?

Wanneer is het belangrijk om aan de bel te trekken bij zindelijkheidsproblematiek? Kinderarts Annemieke vertelt er in deze video meer over.
Video afspelen

'Zoek hulp als je kind na de 4e verjaardag nog regelmatig poep ongelukjes heeft.'

Toe aan zindelijkheidstraining?

Samuel komt steeds vaker met vragen over het toilet. Hoe weet Monica of hij toe is aan zindelijkheidstraining? Kinderarts Annemieke geeft in deze video antwoord op die vraag.
Video afspelen

'Rond de 2 - 3 jaar zul je zien dat het kind dat potje of het toilet interessant gaat vinden.'

..

Hygiene aanleren rondom zindelijkheid

Wat moet je weten als het gaat om hygiëne rondom zindelijkheid en waar moet je allemaal om denken?
Video afspelen

Praatjesmakers

Wat gaat er nu gebeuren? Samen over plas en poep praten.
Video afspelen

Stress en zindelijkheid?

Video afspelen

Je bent klaar!

Gefeliciteerd, het is gelukt! Hier een beloning na al het harde werken! Download hier het zindelijkheidsdiploma.