Zindelijk worden doe je samen

Voor blije peuters, blije ouders en een blij milieu

In samenwerking met GGD Groningen en de Gemeente Groningen is de campagne Zomaar Zindelijk gestart. Het doel: het bewustzijn rondom zindelijkheid vergroten bij ouders én professionals.

Kinderen worden steeds later zindelijk. Dat heeft gevolgen – voor het kind, het gezin, de opvang én het milieu. Met deze campagne willen we laten zien dat zindelijkheid een natuurlijk proces is, net als leren lopen, praten of eten. Het begint met goede informatie, een ontspannen aanpak en vooral: samenwerking.

We geven ouders vertrouwen om op tijd te starten. We ondersteunen professionals met actuele kennis, e-learnings en bijeenkomsten. Zo maken we samen het verschil – voor blije peuters, blije ouders én een blij milieu.

Ouders en opvoeders

Ouders ontvangen heldere, praktische informatie op momenten die ertoe doen. We verspreiden een toegankelijke flyer via consultatiebureaus, kinderopvang en online kanalen. In de stad en op locaties hangen herkenbare campagnebeelden die de boodschap visueel versterken. Op zomaarzindelijk.nl vinden ouders aanvullende tips, heldere uitleg en herkenbare verhalen uit de praktijk. De toon is positief en geruststellend: zindelijkheid mag op een natuurlijke, ontspannen manier ontstaan – zonder druk, mét vertrouwen.

Zindelijk worden is een proces.

Professionals

Professionals bereiken we via LinkedIn en rechtstreeks via organisaties zoals de GGD en kinderopvanginstellingen. Zij krijgen de mogelijkheid deel te nemen aan een compacte, maar inhoudelijk sterke e-learning, gebaseerd op de JGZ-richtlijn. Als vervolg op die e-learning organiseren we fysieke bijeenkomsten, geleid door leden van Stichting Zomaar Zindelijk. Tijdens deze sessies is er ruimte voor verdieping, het delen van ervaringen en het bespreken van casuïstiek. Zo ontstaat er niet alleen kennisoverdracht, maar ook echte uitwisseling tussen professionals.

'Als je kind op de ene plek zindelijk is, is hij of zij dat overal.' — feit of fabel?

Samenwerking achter de schermen

Parallel aan de publiekscampagne werken we intensief samen met een breed netwerk van organisaties aan structurele veranderingen rondom zindelijkheid en duurzaamheid.

De volgende partners verkennen gezamenlijk de inzet van wasbare luiers en het bevorderen van zindelijkheid:
– Kinderdagopvang Haren
– Partou Kinderopvang
– Isis Kraamzorg
– Kraamzorg Het Groene Kruis
– Martini Ziekenhuis
– Beatrix Kinderziekenhuis / UMCG
– GGD Groningen
– Gemeente Groningen

Daarnaast denken diverse professionals – van pedagogisch medewerkers tot jeugdartsen – actief mee over de beste manieren om hun doelgroepen te bereiken en te ondersteunen. Deze gezamenlijke aanpak zorgt voor een breed gedragen en duurzame verandering in de benadering van zindelijkheid.

Kinderen worden steeds later zindelijk, en dat heeft een flinke impact op onze afvalberg. In Groningen alleen al produceren we jaarlijks maar liefst 1.911.650,72 kilo aan luierafval. Dat is het gewicht van 12.375 Martinitorens!

Deze enorme hoeveelheid afval benadrukt het belang van bewustwording en actie. Door kinderen op een natuurlijke en ontspannen manier zindelijk te laten worden en duurzame alternatieven zoals wasbare luiers te overwegen, kunnen we samen de afvalberg verkleinen.

Laten we samenwerken aan een schonere toekomst voor Groningen.