Stront aan de knikker

Vol ongeloof keek de moeder van Vera mij aan. Of Vera een poepprobleem heeft?
“Nee, poepen gaat prima”. “We komen hier omdat Vera een probleem heeft met plassen!”

Het is niet altijd wat het lijkt te zijn

De moeder van Vera is geen uitzondering.
Heel regelmatig horen we dat kinderen en hun opvoeders niet weten dat poepen en plassen zo verbonden zijn met elkaar. Kinderen en opvoeders kunnen vertellen aan je dat het plassen goed gaat, als ze met een poepprobleem komen, of omgekeerd zoals bij Vera het geval is.


Welke route van vragen stellen kan je nu het beste gebruiken?

Immers, soms is goed, niet goed genoeg en vraagt het eigenwijs vragen stellen om beter te begrijpen wat er precies speelt.

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierig zijn bij elk antwoord dat je krijgt, zorgt voor een goed in kaart gebracht geheel. Hoe kleiner je vraagt, hoe preciezer het plaatje wordt voor het kind, de opvoeder en jezelf. Gaat het plassen goed? Dat is prachtig. Vertel daar eens wat meer over. Hoe vaak plas je op een dag, moet je naar de wc rennen om op tijd te zijn, ben je supersnel klaar met plassen? Dit zijn voorbeelden van vragen die je kan stellen als je ‘het -gaat-goed-antwoord-krijgt”. Bij poepen is dit hetzelfde. Het poepen gaat goed? Dat is heel fijn. Kan je me vertellen hoe vaak je poept, moet je hard persen of komt het gemakkelijk, heb je wel pijn, zijn voorbeelden van nieuwsgierig doorvragen.

Plasprobleem van Vera

Omdat we besloten toch wat eigenwijs door te vragen aan Vera en haar moeder hoorden we dat ze twee keer per week ontlasting heeft. Dit doet ook wel een beetje pijn en ze moet erg haar best doen om het eruit te krijgen. We kunnen uitleggen dat als er veel poep in je buik (darmen) zit, dit ook tegen de blaas aandrukt en het dan lastiger is om goed te voelen wanneer je moet plassen, of, dat de plas er dan zomaar uit kan komen. Vera en haar moeder begrijpen dat we eerst met het poepen bezig gaan om te kijken hoe het daarna met haar plasprobleem is. 


Gezond poepen & plassen

Als je lekker, gezond en gemakkelijk wilt poepen & plassen zijn er dingen die altijd goed helpen. We willen ook graag weten hoe dat dan is bij de kinderen. Genoeg drinken overdag (1,0 – 1,5 liter), vezelrijk eten (bruinbrood, fruit, groente, noten), een uur bewegen, ontspannen, zijn voorbeelden hiervan.

De moeder van Vera vertelt dat Vera op school vaak haar bekers niet leeg drinkt. Vera drinkt minder dan een liter per dag horen we. We leggen uit dat genoeg vocht goed is voor je poep en je plas. De poep kan dan zachter blijven en kan gemakkelijker komen.
Vera krijgt een ‘drinkplan’ mee, zodat ze kan oefenen met meer drinken overdag. De moeder van Vera gaat dit met de meester van school bespreken zodat hij haar ook kan helpen. 

Het vervolg:
Twee weken later komt Vera met haar moeder bij ons. Ze laat haar drinkplan zien en het is gelukt! Ook hebben ze foto’s gemaakt van de ontlasting zodat we beter kunnen zien hoe het er uit ziet.
Vera poept nu drie keer per week en het doet iets mindere pijn.